Biorę filety z dorsza i robię soczysty obiad w 30 minut. Poznaj sekret obłędnej ryby pod pierzynką

Dodano:
Dorsz pod serową pierzynką Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Jak zamienić zwykłą rybę w kulinarny majstersztyk? Wystarczy zafundować jej serową pierzynkę z dodatkiem wykwintnej musztardy. Poznaj mój przepis na soczystego dorsza.

Dorsz to mój rybny faworyt, i nie tylko mój. Zajadamy się nim w Europie już od średniowiecza, w Portugalii zyskał nawet miano narodowego przysmaku. Trudno się dziwić, bo cechą charakterystyczną dorsza jest wyjątkowo delikatne, białe mięso. Wybierając tę rybę, warto wiedzieć, że dorsz atlantycki jest większy i ma delikatniejsze mięso w porównaniu do dorsza bałtyckiego. Do pieczenia sprawdzą się oba rodzaje, ale atlantycki ma łagodniejszy smak. Najlepszy będzie oczywiście świeży dorsz, jednak nie zawsze mamy do niego dostęp.

Porada: jeśli przygotowujesz danie na bazie mrożonej ryby, pamiętaj, aby ją odpowiednio rozmrozić – najlepiej w lodówce przez kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu unikniesz nadmiaru wody w mięsie.

Jak zrobić dorsza pod serową pierzynką?

Dorsz to ryba o delikatnym mięsie, które łatwo przesuszyć. Najlepiej piec go krótko – około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli zamiast fileta używasz grubszych kawałków (np. polędwicy), możesz wydłużyć czas pieczenia do 30 minut. Możesz też przykryć naczynie folią aluminiową na pierwsze 15 minut, a potem ją zdjąć, aby ser się zarumienił. Serowa pierzynka dodatkowo chroni dorsza przez wysuszeniem.

Przepis: Dorsz pod serową pierzynką

Soczysty filet z dorsza, aksamitna warstwa sera i aromatyczna musztarda.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z dorsza (około 600 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron, a następnie odstaw na 10-15 minut. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Przygotowanie sosuW misce połącz starty ser ze śmietaną i musztardą. Dopraw mieszankę szczyptą pieprzu.
  3. Przygotowanie filetów do pieczeniaNatłuść naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim filety, a następnie każdy z nich równomiernie pokryj przygotowaną mieszanką serowo-śmietanową.
  4. Pieczenie filetówRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wstaw naczynie z rybą i piecz przez około 20-25 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika, odstaw rybę na 2-3 minuty przed podaniem. Możesz dodatkowo posypać ją posiekaną natką pietruszki.

Co można dodać do serowej pierzynki?

Smak serowej pierzynki można w prosty sposób uatrakcyjnić dodatkiem przypraw. Dodatek wędzonej papryki nada pierzynce lekko dymnego aromatu. Idealnie sprawdzą się: koperek, estragon, bazylia czy zioła prowansalskie, które podkreślą smak ryby. Na jej smak wpływa także dodatek musztardy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, spróbuj dodać musztardę z ziarnami. Zamiast klasycznego sera żółtego wypróbuj parmezan, grana padano lub mieszankę serów, np. z dodatkiem sera pleśniowego – efekt smakowy cię miło zaskoczy.

Z czym podawać dorsza pod serową pierzynką?

Klasycznym dodatkiem do tak przyrządzonego dorsza jest oczywiście bukiet gotowanych na parze warzyw – najczęściej marchewki, kalafiora i brokułu. Sprawdzą się także ziemniaki purée z dodatkiem masła i koperku. Nieco lżejszą opcją będzie kasza jaglana lub bulgur z odrobiną oliwy i cytryny bądź gotowany ryż.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...