Biorę filety z dorsza i robię soczysty obiad w 30 minut. Poznaj sekret obłędnej ryby pod pierzynką
Dorsz to mój rybny faworyt, i nie tylko mój. Zajadamy się nim w Europie już od średniowiecza, w Portugalii zyskał nawet miano narodowego przysmaku. Trudno się dziwić, bo cechą charakterystyczną dorsza jest wyjątkowo delikatne, białe mięso. Wybierając tę rybę, warto wiedzieć, że dorsz atlantycki jest większy i ma delikatniejsze mięso w porównaniu do dorsza bałtyckiego. Do pieczenia sprawdzą się oba rodzaje, ale atlantycki ma łagodniejszy smak. Najlepszy będzie oczywiście świeży dorsz, jednak nie zawsze mamy do niego dostęp.
Porada: jeśli przygotowujesz danie na bazie mrożonej ryby, pamiętaj, aby ją odpowiednio rozmrozić – najlepiej w lodówce przez kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu unikniesz nadmiaru wody w mięsie.
Jak zrobić dorsza pod serową pierzynką?
Dorsz to ryba o delikatnym mięsie, które łatwo przesuszyć. Najlepiej piec go krótko – około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli zamiast fileta używasz grubszych kawałków (np. polędwicy), możesz wydłużyć czas pieczenia do 30 minut. Możesz też przykryć naczynie folią aluminiową na pierwsze 15 minut, a potem ją zdjąć, aby ser się zarumienił. Serowa pierzynka dodatkowo chroni dorsza przez wysuszeniem.
Przepis: Dorsz pod serową pierzynką
Soczysty filet z dorsza, aksamitna warstwa sera i aromatyczna musztarda.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 313 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z dorsza (około 600 g)
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety z dorsza opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron, a następnie odstaw na 10-15 minut. Ser zetrzyj na tarce.
- Przygotowanie sosuW misce połącz starty ser ze śmietaną i musztardą. Dopraw mieszankę szczyptą pieprzu.
- Przygotowanie filetów do pieczeniaNatłuść naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim filety, a następnie każdy z nich równomiernie pokryj przygotowaną mieszanką serowo-śmietanową.
- Pieczenie filetówRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wstaw naczynie z rybą i piecz przez około 20-25 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw rybę na 2-3 minuty przed podaniem. Możesz dodatkowo posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Co można dodać do serowej pierzynki?
Smak serowej pierzynki można w prosty sposób uatrakcyjnić dodatkiem przypraw. Dodatek wędzonej papryki nada pierzynce lekko dymnego aromatu. Idealnie sprawdzą się: koperek, estragon, bazylia czy zioła prowansalskie, które podkreślą smak ryby. Na jej smak wpływa także dodatek musztardy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, spróbuj dodać musztardę z ziarnami. Zamiast klasycznego sera żółtego wypróbuj parmezan, grana padano lub mieszankę serów, np. z dodatkiem sera pleśniowego – efekt smakowy cię miło zaskoczy.
Z czym podawać dorsza pod serową pierzynką?
Klasycznym dodatkiem do tak przyrządzonego dorsza jest oczywiście bukiet gotowanych na parze warzyw – najczęściej marchewki, kalafiora i brokułu. Sprawdzą się także ziemniaki purée z dodatkiem masła i koperku. Nieco lżejszą opcją będzie kasza jaglana lub bulgur z odrobiną oliwy i cytryny bądź gotowany ryż.